Ακρόπολη-Κουκάκι
Οδηγός γειτονιάς | Ακρόπολη-Κουκάκι
Μέσα σε μια δεκαετία και μετά την άφιξη του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η γειτονιά δίπλα στον ομορφότερο πεζόδρομο της πόλης αναδείχθηκε ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς συνοικίες της Αθήνας.
Κάτω από τον Παρθενώνα βρίσκονται αξιοθέατα και μνημεία με τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία. Ο αυτοκράτορας Αδριανός δημιούργησε ένα ιερό αφιερωμένο στον Δία, το Ολυμπιείο, ενώ οι Αθηναίοι ως ένδειξη ευγνωμοσύνης έχτισαν γι’ αυτόν μια θριαμβική αψίδα. Ο Ηρώδης Αττικός δημιούργησε ένα υπαίθριο θέατρο στη μνήμη της γυναίκας του και οι Αθηναίοι του 2ου αιώνα μ.Χ. αφιέρωσαν ένα μαρμάρινο μαυσωλείο στον ευεργέτη της πόλης, Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο.
Για δεκαετίες αυτά τα μνημεία είχαν σχεδόν ατονήσει κάτω από τη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης. Όταν το νέο και εντυπωσιακό Μουσείο της Ακρόπολης, ωστόσο, άνοιξε τις πόρτες του το 2009, μετέτρεψε την περιοχή του Κουκακίου στο πιο περιζήτητο σημείο της πόλης. Η αναζωογόνηση της περιοχής επεκτάθηκε και ενισχύθηκε με την έλευση και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μετατρέποντας τους ήσυχους και πράσινους πεζόδρομους της περιοχής σε σημείο συνάντησης για κατοίκους και επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων το 2003 μετέτρεψε έναν από τους πιο θορυβώδεις και πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου στον πιο γοητευτικό πεζόδρομο της Αθήνας. Συνδέοντας την Πύλη του Αδριανού με τον λόφο του Φιλοπάππου, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αναφέρεται συχνά ως ένα υπαίθριο μουσείο. Ωστόσο, ο όρος ζωντανό μνημείο είναι μάλλον πιο κατάλληλος για να περιγράψει αυτόν τον γεμάτο ζωή πεζόδρομο, που όλοι οι Αθηναίοι και Αθηναίες έχουν περπατήσει. Ένας περίπατος, κυριολεκτικά ανάμεσα στην αρχαία και τη σύγχρονη Αθήνα, με ορισμένα από τα πιο εμβληματικά αρχαία μνημεία, αλλά και εξαιρετικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής να τον πλαισιώνουν.
Οι ανασκαφές στην περιοχή ανέδειξαν την οδό Κοίλης (που οδηγεί στα σημερινά Πετράλωνα), η οποία αποτελούσε στην αρχαιότητα την κύρια οδό μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της Αθήνας και του λιμανιού του Πειραιά. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα δείτε τα σημάδια που έχουν αφήσει οι αρχαίες άμαξες στην επιφάνεια του βράχου, αλλά και περπατήστε στα μοναδικά λιθόστρωτα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη στη δεκαετία του 1950.
Το ιδανικό μουσείο για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ιστορία με την πολυτέλεια και τη λάμψη. Σε ένα όμορφο κτήριο που κάποτε χρησίμευε ως εργαστήριο του Ηλία Λαλαούνη, κορυφαίου Έλληνα κοσμηματοποιού, αυτό το μουσείο αφηγείται την ιστορία του κοσμήματος μέσα από τις πηγές έμπνευσης του ιδρυτή του. Οι λαμπερές συλλογές βασίζονται σε μοτίβα και αντικείμενα από την προϊστορική εποχή, τον μινωικό πολιτισμό και το Βυζάντιο, μέχρι τον 20ό αιώνα.
Στο φουαγιέ του μουσείου, θα βρείτε το πιο ιδιαίτερο έκθεμά του: ένα πλήρως λειτουργικό εργαστήριο, όπου νέοι δημιουργοί κάνουν την πρακτική τους άσκηση ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές και τις χαρακτηριστικές πρακτικές του Λαλαούνη.
Η επέκταση του δικτύου των δημόσιων συγκοινωνιών της Αθήνας δημιούργησε έναν σταθμό μετρό και τραμ με το όνομα «Συγγρού-Φιξ», μετατρέποντας τον πεζοδρομημένο δρόμο της Δράκου σε ένα από τα πιο ζωντανά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Οι φοιτητές από το κοντινό Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνουν στην περιοχή μια νεανική ατμόσφαιρα, ενώ η άφιξη αρκετών μικρών καφέ, μπαρ και εστιατορίων προσελκύουν κόσμο όλων των ηλικιών, από όλες τις περιοχές της Αθήνας.